0

Catatan Turki 1

Posted by ilham_syifa' on 4:39 AM

Travel plan yang dirancang berbulan2 lamanya. Permudahkan Ya Allah.

28 Februari 2011

1. Perjalanan mengambil masa 16 jam di dalam train dari Udupi Railway Station untuk sampai ke Mumbai.

Menunggu train ke Mumbai dari Udupi.

2. Saya dan kak Izza sahaja yang membawa laptop ke sana. Maka, laptop saya yang tahan 7 jam menjadi rebutan. Rakan2 menonton drama korea. Saya tidak berminat. Saya menyambung bacaan buku "Men From Mars and Women from Venus."
*hasrat untuk memahami my other half terus terusan menjadi penguat untuk membaca buku ini. InsyaAllah*

3. Sahabat2 yang bersama di dalam kabin saya, kami sempat membuat terjemahan dan tafsir ayat2 Al Quran. 5 ayat dari Asbabul Nuzul yang masih saya ingat.

4. Saya agak mengalami Motion Sickness. Maka, tidur pengubatnya. Banyak sangat tidur dalam train. Sampai penat badan rasa.

5. 12 tengah hari kami sampai di Mumbai. Ina yang menguruskan hotel di sini. Kerana saya terfokus kembara kami di Turki nanti. Thanx Ina, meringankan tugas saya.

Setelah tiba di Mumbai. Muka kepenatan di dalam train 16 jam.

6. India is India kan. Penat! Local people a.k.a tempe2 berebut2 nak kami menggunakan perkhidmatan transport mereka. Dah pukul 1 baru dapat masuk bilik. Allhamdulillah. Dapat segarkan badan, mandi dan sesi makan maggi.

7. Sebilik dengan Ina, dan Mcd. Seronok! Malam ni, kami berhajat untuk Qiam beramai2. InsyaAllah. doakan kami berjaya melawan nafsu tidur.

8. Berehat2 dan solat jamak. Kami beramai2 keluar makan. Semua excited nampak McD *Mcdonald ye bukan sahabat bernama Mcd..hehe* Owh, layan je lah ikut adik2 ni.

Di McD Mumbai. Kak izza tak ikut. Sebab dia dah nak balik Malaysia terus. So, jumpa je McD selalu. *tiba2 time ni tak boikot pulak saya. heh..*

9. Setelah makan, mereka semua nak berjalan2 di bandar Mumbai. Saya putuskan untuk balik ke bilik. Tidak berminat nak keluar berjalan. Memang begitu 'habit' saya. Jarang sungguh keluar. Semangat di hati, cuma Turki ingin diselongkar. Nasib baik, Ina sudi menemani saya di bilik. Dia pernah berjalan di Mumbai katanya. Jadi, tidak berminat nak berjalan2 lagi. Maka, saya menyambung buku Imam Al Ghazali pula, "Wonders of The Heart".

10. Saya berjanji, ingin bercerita serba sedikit sejarah Ottoman Empire kepada sahabat2 jelajah selepas Isya'. Dari Byzantine ditemui, dibuka pula Constantinople oleh Emperor Constantine. Ditukar kepada Islambul oleh Sultan Muhammad Al Fatih dan seterusnya kepada Istanbul oleh Mustaffa Kamal Attarturk. Dari zaman Greek, kepada Tamadun Rom dan dibuka pula Turki Uthamniyya oleh Osman Ghazi. Sehingga jam 11 malam sesi story telling kami berlarutan.

11. Jangan lupa bangun Qiam, sama2 ingat mengingatkan.
*bermula gelaran Mak Effa diberikan.. haih~ terasa tua pulak*

Menanti hari berikutnya. Untuk menjejaki kota Istanbul! Sabar!!!! :)


0 Comments

Post a Comment

Saturday, April 23, 2011

Catatan Turki 1



Travel plan yang dirancang berbulan2 lamanya. Permudahkan Ya Allah.

28 Februari 2011

1. Perjalanan mengambil masa 16 jam di dalam train dari Udupi Railway Station untuk sampai ke Mumbai.

Menunggu train ke Mumbai dari Udupi.

2. Saya dan kak Izza sahaja yang membawa laptop ke sana. Maka, laptop saya yang tahan 7 jam menjadi rebutan. Rakan2 menonton drama korea. Saya tidak berminat. Saya menyambung bacaan buku "Men From Mars and Women from Venus."
*hasrat untuk memahami my other half terus terusan menjadi penguat untuk membaca buku ini. InsyaAllah*

3. Sahabat2 yang bersama di dalam kabin saya, kami sempat membuat terjemahan dan tafsir ayat2 Al Quran. 5 ayat dari Asbabul Nuzul yang masih saya ingat.

4. Saya agak mengalami Motion Sickness. Maka, tidur pengubatnya. Banyak sangat tidur dalam train. Sampai penat badan rasa.

5. 12 tengah hari kami sampai di Mumbai. Ina yang menguruskan hotel di sini. Kerana saya terfokus kembara kami di Turki nanti. Thanx Ina, meringankan tugas saya.

Setelah tiba di Mumbai. Muka kepenatan di dalam train 16 jam.

6. India is India kan. Penat! Local people a.k.a tempe2 berebut2 nak kami menggunakan perkhidmatan transport mereka. Dah pukul 1 baru dapat masuk bilik. Allhamdulillah. Dapat segarkan badan, mandi dan sesi makan maggi.

7. Sebilik dengan Ina, dan Mcd. Seronok! Malam ni, kami berhajat untuk Qiam beramai2. InsyaAllah. doakan kami berjaya melawan nafsu tidur.

8. Berehat2 dan solat jamak. Kami beramai2 keluar makan. Semua excited nampak McD *Mcdonald ye bukan sahabat bernama Mcd..hehe* Owh, layan je lah ikut adik2 ni.

Di McD Mumbai. Kak izza tak ikut. Sebab dia dah nak balik Malaysia terus. So, jumpa je McD selalu. *tiba2 time ni tak boikot pulak saya. heh..*

9. Setelah makan, mereka semua nak berjalan2 di bandar Mumbai. Saya putuskan untuk balik ke bilik. Tidak berminat nak keluar berjalan. Memang begitu 'habit' saya. Jarang sungguh keluar. Semangat di hati, cuma Turki ingin diselongkar. Nasib baik, Ina sudi menemani saya di bilik. Dia pernah berjalan di Mumbai katanya. Jadi, tidak berminat nak berjalan2 lagi. Maka, saya menyambung buku Imam Al Ghazali pula, "Wonders of The Heart".

10. Saya berjanji, ingin bercerita serba sedikit sejarah Ottoman Empire kepada sahabat2 jelajah selepas Isya'. Dari Byzantine ditemui, dibuka pula Constantinople oleh Emperor Constantine. Ditukar kepada Islambul oleh Sultan Muhammad Al Fatih dan seterusnya kepada Istanbul oleh Mustaffa Kamal Attarturk. Dari zaman Greek, kepada Tamadun Rom dan dibuka pula Turki Uthamniyya oleh Osman Ghazi. Sehingga jam 11 malam sesi story telling kami berlarutan.

11. Jangan lupa bangun Qiam, sama2 ingat mengingatkan.
*bermula gelaran Mak Effa diberikan.. haih~ terasa tua pulak*

Menanti hari berikutnya. Untuk menjejaki kota Istanbul! Sabar!!!! :)

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2009 ILHAM PENA All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive | Distributed by Deluxe Templates