0

Catatan Turki 2

Posted by ilham_syifa' on 7:00 AM

1. Pagi dimulakan dengan mencuri sedikit masa untuk dating bersama2 Tuhan. Alhamdulillah. Perbetulkan niat. Membaiki nilai Iman. Terima kasih kawan2.

2. Setelah Subuh berjemaah, berhajat untuk berselimut dengan buku menjadi peneman. Teman sebilik menyambung tidur setelah penat menonton tv. Saya agak kurang melekat dengan tv. Begitu juga di rumah. Maka, tv bukan penghalang atau gangguan saya walaupun saya pelajar sekolah harian. Kami cuba untuk tidak tidur setelah subuh. Alhamdulillah. Cuma bila matahari tegak di kepala, waktu dhuha sudah menjengah tiba. Semua menyambung tidur sebelum check out hotel.

Sesi berjalan2 mereka di bandar Mumbai. saya tidak ikut berjalan.

3. Seperti biasa, saya selalu menjadi yang pertama perlu bersiap, (sebab dorg cakap saya bersiap lambat.ceh..). Sementara menanti, buku masih menjadi peneman. kali ini karya Ustaz Hasrizal, 'Secawan Teh Pengubat Teh' pula menjadi pilihan.

4. Kami keluar untuk makan. ada kedai veg dekat dengan hotel kami. Layan je lah! janji dapat makan. Ada yang beli bekal sebab lama menanti di Airport nanti.

5. Sesudah jamak solat, kami check out. Airport Mumbai menjadi destinasi. Kami berpecah kepada 2 kereta. (ke 3? lupa).
Sebelum check out dari hotel.

6. Hampir sejam perjalanan, saya banyak termenung. ada perkara yang mengganggu fikiran. Biasalah manusia, sering terikat dengan masalah hati dan perasaan. Semoga Allah hilangkan perasaan itu. Amin~

7. Kami tidak dibenarkan masuk ke dalam Airport. Disuruh ke bilik waiting room sebab flight jam 11.30 malam. Owh, nak duduk di waiting room, kena bayar Rs 60. Mahal...

8. Masing2 dengan agenda masing2. Cuma sempat saya berpesan. Bersedia dengan apa2 pengisian. Setiap orang akan diberi peluang untuk berkongsi apa2 setelah mahgrib nanti. Sementara menanti Maghrib, ada yang tidur. Ada yang menonton movie. Laptop saya sentiasa menjadi rebutan. Saya masih lagi kurang berminat untuk menonton movie. Masih menatap buku di tangan saya. Bergilir2 dengan buku karya Ustaz Hasrizal dan Karya Imam Al Ghazali. At last, saya tertidur ditemani buku2 kesayangan saya.
Ada yang makan. ada yang tidur. membaca buku. menonton movie.


9. Kami solat di penjuru waiting room tersebut. Tiada surau di sini. Ada muslim yang cakap kami bagus. Masuk waktu, terus solat. Alhamdulillah. Moga istiqamah.

10. Tepat jam 7.30 malam, kami membuat liqa'. 11 orang kesemuanya dalam bulatan besar. ramai yang memberi ayat Al Quran dan sedikit pengisian berdasarkan ayat tersebut. Alhamdulillah, moga berbekas di hati.

11. Pukul 9 lebih, saya mengambil acara dengan bercerita sejarah palestina yang terbahagi kepada 3 fasa. fasa yang pertama sebelum kelahiran Nabi Muhammad. yang mana bermula dengan Nabi Musa. Mencari susur galur Bani Israel. Fasa kedua, setelah kelahiran Nabi Muhammad. Fasa ketiga, setelah Nabi Muhammad wafat. Sehingga penubuhan HAMAS. Kematian Yassir Arafat, Syeikh Ahmad Yassin. Ilmu masih kurang, maka tidak begitu banyak info yang mampu diberikan. Maaf.
Sesi berkongsi sejarah Palestina. Ada yang bersemangat menyalin.

12. Pukul 10.30, kami bergerak masuk ke Airport. Check in. Beg saya cuma 11.5kg! wah! ringan. tapi beg di bahu agak berat dengan pelbagai buku dan laptop.

Masa untuk check in! Semoga perjalanan dipermudahkan. Amin~

13. Sempat on9 di dalam balai menunggu. Adik2 batch 26 sempat meninjau2 result UNIS mereka. Alhamdulillah, semua yang pergi pass untuk masuk 2nd year! dan Afina, dapat Distinction Physio! Congrats! Alhamdulillah lagi. Kagum2. Batch adik2 ni memang hebat2. Tidak dinafikan. :)

14. SEMPOI masih dalam progress. berdasarkan message yang saya terima melalui facebook. Iluvislam, begitu ligat dengan perkembangannya. Sehari sesudah di Malaysia nanti, saya dijemput menjadi fassi program. Masih tidak mampu memberi kata putus. Takut ummi tak bagi keluar sebab baru balik kan. dan maaf, tidak dapat membalas semua message. Apa2 pun, saya tetap terfokus pada SEMPOI. mungkin sebab ia program ulung di India.

15. 12 malam, flight Egypt Air berlepas ke Cairo. Transit di situ sebelum ke Istanbul. Moga2 perjalanan selamat.

Moga Allah pertemukan ku dengan sesuatu, yang perlu disingkap dari bumi Khalifah ini. InsyaAllah...



0 Comments

Post a Comment

Saturday, April 23, 2011

Catatan Turki 2



1. Pagi dimulakan dengan mencuri sedikit masa untuk dating bersama2 Tuhan. Alhamdulillah. Perbetulkan niat. Membaiki nilai Iman. Terima kasih kawan2.

2. Setelah Subuh berjemaah, berhajat untuk berselimut dengan buku menjadi peneman. Teman sebilik menyambung tidur setelah penat menonton tv. Saya agak kurang melekat dengan tv. Begitu juga di rumah. Maka, tv bukan penghalang atau gangguan saya walaupun saya pelajar sekolah harian. Kami cuba untuk tidak tidur setelah subuh. Alhamdulillah. Cuma bila matahari tegak di kepala, waktu dhuha sudah menjengah tiba. Semua menyambung tidur sebelum check out hotel.

Sesi berjalan2 mereka di bandar Mumbai. saya tidak ikut berjalan.

3. Seperti biasa, saya selalu menjadi yang pertama perlu bersiap, (sebab dorg cakap saya bersiap lambat.ceh..). Sementara menanti, buku masih menjadi peneman. kali ini karya Ustaz Hasrizal, 'Secawan Teh Pengubat Teh' pula menjadi pilihan.

4. Kami keluar untuk makan. ada kedai veg dekat dengan hotel kami. Layan je lah! janji dapat makan. Ada yang beli bekal sebab lama menanti di Airport nanti.

5. Sesudah jamak solat, kami check out. Airport Mumbai menjadi destinasi. Kami berpecah kepada 2 kereta. (ke 3? lupa).
Sebelum check out dari hotel.

6. Hampir sejam perjalanan, saya banyak termenung. ada perkara yang mengganggu fikiran. Biasalah manusia, sering terikat dengan masalah hati dan perasaan. Semoga Allah hilangkan perasaan itu. Amin~

7. Kami tidak dibenarkan masuk ke dalam Airport. Disuruh ke bilik waiting room sebab flight jam 11.30 malam. Owh, nak duduk di waiting room, kena bayar Rs 60. Mahal...

8. Masing2 dengan agenda masing2. Cuma sempat saya berpesan. Bersedia dengan apa2 pengisian. Setiap orang akan diberi peluang untuk berkongsi apa2 setelah mahgrib nanti. Sementara menanti Maghrib, ada yang tidur. Ada yang menonton movie. Laptop saya sentiasa menjadi rebutan. Saya masih lagi kurang berminat untuk menonton movie. Masih menatap buku di tangan saya. Bergilir2 dengan buku karya Ustaz Hasrizal dan Karya Imam Al Ghazali. At last, saya tertidur ditemani buku2 kesayangan saya.
Ada yang makan. ada yang tidur. membaca buku. menonton movie.


9. Kami solat di penjuru waiting room tersebut. Tiada surau di sini. Ada muslim yang cakap kami bagus. Masuk waktu, terus solat. Alhamdulillah. Moga istiqamah.

10. Tepat jam 7.30 malam, kami membuat liqa'. 11 orang kesemuanya dalam bulatan besar. ramai yang memberi ayat Al Quran dan sedikit pengisian berdasarkan ayat tersebut. Alhamdulillah, moga berbekas di hati.

11. Pukul 9 lebih, saya mengambil acara dengan bercerita sejarah palestina yang terbahagi kepada 3 fasa. fasa yang pertama sebelum kelahiran Nabi Muhammad. yang mana bermula dengan Nabi Musa. Mencari susur galur Bani Israel. Fasa kedua, setelah kelahiran Nabi Muhammad. Fasa ketiga, setelah Nabi Muhammad wafat. Sehingga penubuhan HAMAS. Kematian Yassir Arafat, Syeikh Ahmad Yassin. Ilmu masih kurang, maka tidak begitu banyak info yang mampu diberikan. Maaf.
Sesi berkongsi sejarah Palestina. Ada yang bersemangat menyalin.

12. Pukul 10.30, kami bergerak masuk ke Airport. Check in. Beg saya cuma 11.5kg! wah! ringan. tapi beg di bahu agak berat dengan pelbagai buku dan laptop.

Masa untuk check in! Semoga perjalanan dipermudahkan. Amin~

13. Sempat on9 di dalam balai menunggu. Adik2 batch 26 sempat meninjau2 result UNIS mereka. Alhamdulillah, semua yang pergi pass untuk masuk 2nd year! dan Afina, dapat Distinction Physio! Congrats! Alhamdulillah lagi. Kagum2. Batch adik2 ni memang hebat2. Tidak dinafikan. :)

14. SEMPOI masih dalam progress. berdasarkan message yang saya terima melalui facebook. Iluvislam, begitu ligat dengan perkembangannya. Sehari sesudah di Malaysia nanti, saya dijemput menjadi fassi program. Masih tidak mampu memberi kata putus. Takut ummi tak bagi keluar sebab baru balik kan. dan maaf, tidak dapat membalas semua message. Apa2 pun, saya tetap terfokus pada SEMPOI. mungkin sebab ia program ulung di India.

15. 12 malam, flight Egypt Air berlepas ke Cairo. Transit di situ sebelum ke Istanbul. Moga2 perjalanan selamat.

Moga Allah pertemukan ku dengan sesuatu, yang perlu disingkap dari bumi Khalifah ini. InsyaAllah...


0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2009 ILHAM PENA All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive | Distributed by Deluxe Templates